ビッグピクチャーを描こう

日本に住む私たちの日常は、細かい改善、改良に満ち溢れています。
この社会では毎日少しずつ、道路が補修されたり、webのページが読みやすくなったり、より快適な世界をつくるために変化しています。
しかし、こんなに日々努力しているのに、私たちの世界全体は最上のものに向かっているとは思えません。改善や改良を続けても大きな、そして最上の変化は期待できないのです。
今必要なのはより広い視点でビッグピクチャーを描き、ダイナミックに行動することです。そのためには自分への「なぜ?」「何?」という問いかけを大事にし、みんなで共通の問題を解決する経験が重要なのです。
このようなスキルを中高生のうちに効果的に身につけるのが、本校の推進するPBL 型授業だと考えます。私たちと一緒に自分たちの世界を大きく進化させ、よりすばらしい人生を歩めるように学んでみませんか?

和洋九段女子中学校高等学校 校長
中込 真

Drawing the Big Picture

Our daily lives in Japan are constantly improving. Littleby little, daily life is becoming better, roads are beingrepaired, web pages are becoming easier to read andeverything is changing to make the world more pleasant.However, I don’t think that the entire world is improving,even though there are people working hard to improvetheir lives on a daily basis. Even if we continue to makemore and more improvements, we cannot always havebig changes or the best results. What we need now isto draw a bigger picture for a wider perspective, and toact dynamically. To that end, the important questionsare “why” and “what”? I think it is important for people toshare common problems. I think that it is something welearn and experience in our PBL type lessons, which arelessons that are promoted by our school to help teachthese skills to our junior and senior high school students.Why don’t you study with us to greatly change our worldand live a wonderful life.

Principal Mr. Shin Nakagome

copyright© WAYO KUDAN JUNIOR&SENIOR HIGH SCHOOL All Right Reserved.